Servoy 3.0 Release Candidate 4

Release notes for Servoy betas

Servoy 3.0 Release Candidate 4

Postby Jan Blok » Tue Sep 05, 2006 9:25 pm

We announce the immediate availability of Servoy 3.0 Release Candidate 4

NOTE: this is PRE-RELEASE SOFTWARE, use with caution and make BACKUPS before you start.

This version is available through auto update and download page on Servoy website (developer section)

Changes:
[chg]-for oracle driver issue
[enh]-many webclient html output improvements
[enh]-sample code on JSDataset
[enh]-db password encription in property file
[fix]-security.deleteGroup(groupName)
[fix]-problem defining users from servoy-admin page
[fix]-onDataChange fired multiple times when autoSave disabled
[fix]-servoy relations will not longer join if a column-key value is NULL (to behave exactly like db relations)
[fix]-fixed relation use in combination with tableFilter
[fix]-cascading valuelists not populating in webclient

Previous releases:
http://forum.servoy.com/viewtopic.php?t=6935
Last edited by Jan Blok on Fri Sep 15, 2006 9:55 pm, edited 2 times in total.
Jan Blok
Servoy
Jan Blok
 
Posts: 2684
Joined: Mon Jun 23, 2003 11:15 am
Location: Amsterdam

Cannot create repository

Postby thertzler » Wed Sep 06, 2006 12:12 am

I am getting the above message since RC1.

com.servoy.j2db.persistence.RepositoryException: com.servoy.j2db.persistence.RepositoryException: java.sql.SQLException: Table 'servoy_root_elements' already exists


Did I bugger up my repository?

MySQL 4.1.12
and
MySQL 5.0.24
latest mysql-connector[/quote]
Thomas Hertzler
Stratotainment, LLC.

"Stupidity got us into this mess, and stupidity will get us out.", Homer J. Simpson.
User avatar
thertzler
 
Posts: 78
Joined: Thu Mar 25, 2004 5:59 pm
Location: Austin, TX

Postby Jan Blok » Wed Sep 06, 2006 11:39 am

It seems to us the repository upgrade did not finish the first time, and it retries every time you start, best is to start over from a db backup before rc1.
Jan Blok
Servoy
Jan Blok
 
Posts: 2684
Joined: Mon Jun 23, 2003 11:15 am
Location: Amsterdam

Re: Cannot create repository

Postby Dexadrine » Wed Sep 06, 2006 11:40 am

thertzler wrote:I am getting the above message since RC1.

com.servoy.j2db.persistence.RepositoryException: com.servoy.j2db.persistence.RepositoryException: java.sql.SQLException: Table 'servoy_root_elements' already exists


Did I bugger up my repository?


I had this when I upgraded from 2.2.5 to 3rcX. I solved this be exporting the solution from v2 then creating a new repository in v3 and then importing the solution.
Dexadrine
 
Posts: 96
Joined: Wed Jun 07, 2006 12:25 pm
Location: London

Servoy Calculation Editor: application - Relations node does

Postby pbakker » Thu Sep 07, 2006 1:35 pm

Hi,

When in the Servoy Calculation Editor, if you click on the Application - Relation node once, it doesn't gain focus, like all other nodes do.

When you click twice, it does gain focus, but the Outline keeps displaying the details of the previously selected node.

Paul
pbakker
 
Posts: 2821
Joined: Wed Oct 01, 2003 8:12 pm
Location: Amsterdam, the Netherlands

Postby Karel Broer » Thu Sep 07, 2006 2:43 pm

Great job this new release, Servoyians!

A few comments:
- Fontsize from HTML, displayed in a label on a tabelview list, increases to very large size.
At displaying the tableview list the first time, the fontsize is fine, but when I browse back to the same list, fontsize is very large.

- How do I get rid of the horizontal scrollbar when I show a tableview list in a tabpanel? Even when the formsize of th elist is smaller then the tabpanel size AND I turn off horizontal scrolling on the form, the scrollbar still appears.
Karel Broer
ServoyCamp - http://www.servoycamp.com
User avatar
Karel Broer
 
Posts: 779
Joined: Mon May 03, 2004 12:49 am
Location: Doetinchem

Postby Karel Broer » Thu Sep 07, 2006 2:50 pm

freecolours wrote:- How do I get rid of the horizontal scrollbar when I show a tableview list in a tabpanel? Even when the formsize of th elist is smaller then the tabpanel size AND I turn off horizontal scrolling on the form, the scrollbar still appears.

Forget this one, got it fixed allready :roll:
Karel Broer
ServoyCamp - http://www.servoycamp.com
User avatar
Karel Broer
 
Posts: 779
Joined: Mon May 03, 2004 12:49 am
Location: Doetinchem

Postby Karel Broer » Thu Sep 07, 2006 3:05 pm

freecolours wrote:- Fontsize from HTML, displayed in a label on a tabelview list, increases to very large size.
At displaying the tableview list the first time, the fontsize is fine, but when I browse back to the same list, fontsize is very large.

I found out that this happens when you don't select a fontType to the tabpanel where the tableview list is called from.
Could this be fixed?
Karel Broer
ServoyCamp - http://www.servoycamp.com
User avatar
Karel Broer
 
Posts: 779
Joined: Mon May 03, 2004 12:49 am
Location: Doetinchem

Postby Jan Blok » Thu Sep 07, 2006 3:12 pm

if you don't select a font you get the default font (which depends on your LAF settings)
Jan Blok
Servoy
Jan Blok
 
Posts: 2684
Joined: Mon Jun 23, 2003 11:15 am
Location: Amsterdam

Postby Karel Broer » Thu Sep 07, 2006 3:22 pm

Jan Blok wrote:if you don't select a font you get the default font (which depends on your LAF settings)

I would thought so too, but that doesn't happen.
BTW: it nly happens in the Developer, not in the Web Client.

Servoy Developer
Version 3.0rc4-build 368
Java version 1.5.0_06-64 (Mac OS X)
Karel Broer
ServoyCamp - http://www.servoycamp.com
User avatar
Karel Broer
 
Posts: 779
Joined: Mon May 03, 2004 12:49 am
Location: Doetinchem

Postby chartpacs » Fri Sep 08, 2006 7:18 am

I don't this if this is a bug in the web client or a problem on my end, but I'm having a couple of minor display issues:
http://www.entropysolutions.net/test/se ... 060908.jpg

1) The text inside a typical text field isn't vertically centered as expected. This happens only on Windows. In my stylesheet I have the following margin statement: 0 3px. Making it "0" had no effect.

2) How can I push down the text of the radio buttons so it looks more even?
Regards,
Servoy Developer
Version 3.1 beta2-build 401
Java version 1.5.0_06-64, Mac OS X 10.4.8
User avatar
chartpacs
 
Posts: 188
Joined: Wed May 10, 2006 6:50 pm
Location: Cleveland, OH

Postby chartpacs » Sat Sep 09, 2006 12:37 am

Hello,

In the tab sequence editor, after selecting an element(s), would it be possible to double-click it to move it to the other column?
Regards,
Servoy Developer
Version 3.1 beta2-build 401
Java version 1.5.0_06-64, Mac OS X 10.4.8
User avatar
chartpacs
 
Posts: 188
Joined: Wed May 10, 2006 6:50 pm
Location: Cleveland, OH

Postby chartpacs » Sun Sep 10, 2006 4:25 am

A few more:

1) In the Define Parts dialog, double-clicking a part adds it to the list on the right, but once it's added, I can't double-click it to remove it.

2) I ran into a problem with tooltips and html areas. I found this thread: http://forum.servoy.com/viewtopic.php?t=2055 , but my problem is a little different. Setting the tooltip works OK, but *getting* it does not. I always get null. If I change the field display to image_media, I can get the tooltip just fine. It doesn't matter if the tooltip contains HTML.

3) In the smart client, when a user clicks on a button to submit/save a form, I display an icon to alert the user that there was a validation error. The icon is stored in a global dataprovider with a display type of html_area, and is filled in dynamically.

When I display the same form on the web, the icon doesn't get displayed. Instead I get that broken image icon. I looked at the HTML source, and copied the SRC attribute into the browser (http://IP:8080/servoy-webclient/resourc ... y/media?...), and the image displayed just fine, so is this is a bug, or a problem on my end?

4) Do tooltips carry over to the webclient?

5) It looks like you can tab to buttons in the smart client, but can't hit the Enter key to trigger the method attached to it. Is this the expected behavior, or is it a problem w/Macs? It would make data entry a little bit easier if this feature were available.

6) The selectOnEnter property has no effect on Macs. Can this issue be resolved, or is this a problem w/Macs?
Regards,
Servoy Developer
Version 3.1 beta2-build 401
Java version 1.5.0_06-64, Mac OS X 10.4.8
User avatar
chartpacs
 
Posts: 188
Joined: Wed May 10, 2006 6:50 pm
Location: Cleveland, OH

Postby pbakker » Mon Sep 11, 2006 4:19 pm

On the Admin pages, the tooltip for commit/rollback of a specific trasnaction for one client says something like "Commit/Rollback all transactions on this server". I assume this tooltip is incorrect?

Paul
pbakker
 
Posts: 2821
Joined: Wed Oct 01, 2003 8:12 pm
Location: Amsterdam, the Netherlands

Postby pbakker » Tue Sep 12, 2006 10:04 am

The sample code of says the following:
Code: Select all
//Get the edited records outstanding for a save
var array = databaseManager.getEditedRecords()
for( var i = 0 ; i < array.length ; i++ )
{
   var record = array[i];
   //use for example databaseManager.getChangedRecordData(record) here;
}


But, the described loop doesn't work on the object databaseManager.getEditedRecords() returns. The code below does work:

Code: Select all
var recs = databaseManager.getEditedRecords()
for ( i in recs)
{
   var record = recs[i];
   //use for example databaseManager.getChangedRecordData
}


Paul
pbakker
 
Posts: 2821
Joined: Wed Oct 01, 2003 8:12 pm
Location: Amsterdam, the Netherlands

Next

Return to Latest Releases

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest