Servoy 5.1.4

Servoy announcements

Servoy 5.1.4

Postby Jan Blok » Tue Jun 01, 2010 7:20 pm

We are pleased to announce the immediate availability of Servoy 5.1.4
When installing this version all beans and plugins have to be signed by there vendor! Plugin/beans developer should have a look here

This version is available through the download page on the Servoy website (developer section) and auto update.
Always make a backup of your current Servoy installation (directory and database) before upgrading.
To update eclipse open, Window -> Preferences (update sites), change:
-Disable both eclipse.org update-sites, since there is a problem at the eclipse side!
Check for updates via help menu.

Client changes:
[fix] 281440 relation.newRecord copies all foreign keys to new record, also when this is unwanted for non equals relation items
[fix] 293363 The texttoolbar is always disabled on forms displayed in a dialog invoked with the showTextToolbar argument set to true
[fix] 293816 Using GlobalMethodConverter prevents element from respecting formatting
[fix] 293848 newRecord fails on first run
[fix] 294166 databaseManager.convertToDataSet([array of UUIDs]) results in a dataset with the correct number of rows and columns but contains only null values

WebClient changes:
[fix] 291967 Label DnD in webclient
[fix] 294603 Webclient pagination adjustment is not done with loadRecords()

Server changes:
[fix] 281099 adding new db screen on admin page empties after error

Plugin changes:
[fix] 288328 Very slow performance of PopUp menus (plugin Window) when launched over Internet in WebClient
[fix] 294511 mail plugin is not working with attachments from smartclient
Jan Blok
Servoy
Jan Blok
 
Posts: 2684
Joined: Mon Jun 23, 2003 11:15 am
Location: Amsterdam

Re: Servoy 5.1.4

Postby Harjo » Tue Jun 01, 2010 10:43 pm

Also in find-mode, searching non-editable fields is fixed!! :-)

Thanks guys, I like the (quick) fix-release much better, than waiting weeks for a new release..
THUMBS UP! :-D
User avatar
Harjo
 
Posts: 4271
Joined: Fri Apr 25, 2003 11:42 pm
Location: DEN HAM OV, The Netherlands

Re: Servoy 5.1.4

Postby tgs » Wed Jun 02, 2010 10:33 am

[quote="Harjo"]I like the (quick) fix-release much better, than waiting weeks for a new release..[/quote]

Me too! Thank you!
User avatar
tgs
 
Posts: 833
Joined: Wed Oct 04, 2006 12:05 pm
Location: Germany

Re: Servoy 5.1.4

Postby gerardo.gomez » Wed Jun 02, 2010 1:46 pm

Hi all!

We are trying this new release, and we are stucked with a non expected behaviour in history.removeForm('<name_of_form>')... Its behavior was changed?

The situation is like that:

We want to modify a form (with solution model) which is loaded in a tab. To do this, first we call to forms.myMainForm.elements.tabs_main.removeAllTabs(), and then we do a history.removeForm('<name_of_form>') before reverting this form to be changed... Well, this is working in 5.1.3, but it crashes in 5.1.4 because the removeForm is returning false (the removeAllTabs() seems to be working fine...)... and then crashes Solution Model:

"Stale form(s) detecte, form(s) were altered by the solution model without destroying them first.
The form(s) that are stale (can also be a parent form in form inheritance is used) are:
Form name: '<name_of_form>' with instances: ['<name_of_form>']"

Thanks in advance,
gerardo.gomez
 
Posts: 79
Joined: Thu Aug 20, 2009 1:15 am

Re: Servoy 5.1.4

Postby jcompagner » Wed Jun 02, 2010 2:05 pm

are you trying to remove a form on which a method is executing?
That is what we changed. This is not allowed, you cant remove and then destroy a form that currently is executing a method.
Johan Compagner
Servoy
User avatar
jcompagner
 
Posts: 7977
Joined: Tue May 27, 2003 7:26 pm
Location: The Internet

Re: Servoy 5.1.4

Postby gerardo.gomez » Thu Jun 03, 2010 8:44 am

[quote="jcompagner"]are you trying to remove a form on which a method is execut[/quote]

Yes, I do... And now, I'm remembering this: viewtopic.php?f=16&t=13900&st=0&sk=t&sd=a#p72907 (we sent this issue...)

You are meaning that enhancement was added in this version, it isn't?

Whatever, now we have a problem... We built a shorcut system in our solution, this way we are creating shortcuts in a 'desktop' form dragging from navigation form and adding the shortcuts with Solution Model. This way, onDrop event on our 'desktop' form is which load new shortcuts, and to do it, it is destroying and reverting itself... Now we can't do it... How we could solve this situation??? Could you give us any help???

Thanks in advance!

Best regards,

Gerardo.
gerardo.gomez
 
Posts: 79
Joined: Thu Aug 20, 2009 1:15 am

Re: Servoy 5.1.4

Postby jcompagner » Thu Jun 03, 2010 9:17 am

No destroying or reverting yourself is not possible, that was just a bug/hole where many other weird errors can erupt from.
(like it did in a case we closed for this)

what are these new shortcuts? are that buttons?
Cant you use controller.recreateUI for this, after you modified the ui?
(in other words what do you exactly modify through the solution model)
Johan Compagner
Servoy
User avatar
jcompagner
 
Posts: 7977
Joined: Tue May 27, 2003 7:26 pm
Location: The Internet

Re: Servoy 5.1.4

Postby gerardo.gomez » Thu Jun 03, 2010 10:46 am

[quote="jcompagner"]
what are these new shortcuts? are that buttons?
[/quote]

We are using (html) labels...

[quote="jcompagner"]
Cant you use controller.recreateUI for this, after you modified the ui?
[/quote]

Well, we think we could use recreateUI() function if we want to change position of a existing shortcut (when dropping, we could perform an action like example of recreateUI. But we haven't try it...). But if we use it when inserting a new shortcut, it crashes same way...

[quote="jcompagner"](in other words what do you exactly modify through the solution model)[/quote]

What we are doing is [for each shortcut] creating a label (<my_desktop_form_with_solutionmodel>.newLabel()) adding it in our 'desktop' [end of for each shortcut]...

P.S.: I don't know why, but in this thread is not working BBCode (????)
gerardo.gomez
 
Posts: 79
Joined: Thu Aug 20, 2009 1:15 am

Re: Servoy 5.1.4

Postby jcompagner » Thu Jun 03, 2010 10:58 am

if you just add a label through the solution model then you can just use recreateUI
Dont do history remove, dont do revert just add the label.

If you first have to revert (you want to start clean) can't you use removeLabel (or field) to first remove all the labels/shortcuts
and then add them back in?

That should work fine
Johan Compagner
Servoy
User avatar
jcompagner
 
Posts: 7977
Joined: Tue May 27, 2003 7:26 pm
Location: The Internet

Re: Servoy 5.1.4

Postby jcompagner » Thu Jun 03, 2010 10:59 am

gerardo.gomez wrote:
P.S.: I don't know why, but in this thread is not working BBCode (????)


yeah sometimes this happens, don't know why.
Johan Compagner
Servoy
User avatar
jcompagner
 
Posts: 7977
Joined: Tue May 27, 2003 7:26 pm
Location: The Internet

Re: Servoy 5.1.4

Postby mboegem » Thu Jun 03, 2010 11:16 am

[quote="jcompagner"][quote="gerardo.gomez"]

P.S.: I don't know why, but in this thread is not working BBCode (????)[/quote]

yeah sometimes this happens, don't know why.[/quote]

if I'm not mistaken this is the case with all announcements.
Can it have something to do with this category or the person who started the thread (mostly JB)??
User avatar
mboegem
 
Posts: 1384
Joined: Sun Oct 14, 2007 1:34 pm
Location: Hoofddorp, The Netherlands

Re: Servoy 5.1.4

Postby jcompagner » Thu Jun 03, 2010 11:28 am

mboegem wrote:
jcompagner wrote:
gerardo.gomez wrote:
P.S.: I don't know why, but in this thread is not working BBCode (????)


yeah sometimes this happens, don't know why.


if I'm not mistaken this is the case with all announcements.
Can it have something to do with this category or the person who started the thread (mostly JB)??


but for me it works....
Johan Compagner
Servoy
User avatar
jcompagner
 
Posts: 7977
Joined: Tue May 27, 2003 7:26 pm
Location: The Internet

Re: Servoy 5.1.4

Postby mboegem » Thu Jun 03, 2010 12:03 pm

[quote="jcompagner"]but for me it works.....[/quote]

but you're in the group of 'Administrators' and 'Global moderators'...
Pretty sure it has something to do with this combination...

This link: http://forum.servoy.com/viewtopic.php?f ... 256#p75245 is also initiated by an Administrator, but is in another category...
Here everything works fine.
User avatar
mboegem
 
Posts: 1384
Joined: Sun Oct 14, 2007 1:34 pm
Location: Hoofddorp, The Netherlands

Re: Servoy 5.1.4

Postby Harjo » Thu Jun 03, 2010 12:29 pm

yeah, if you reply in this section, BBCcode at the right is turned OFF[attachment=0]Schermafbeelding 2010-06-03 om 12.28.50.png[/attachment]

and you can't set it on, in this section of the forum.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Harjo
 
Posts: 4271
Joined: Fri Apr 25, 2003 11:42 pm
Location: DEN HAM OV, The Netherlands

Re: Servoy 5.1.4

Postby jbader » Thu Jun 03, 2010 6:58 pm

This build appears to introduce a new issue whereby calling forms.formname.controller.show() from within a form in dialog, in webclient only "shows" the form programmatically and not on screen. Meaning the onShow events fire, but the browser never "shows" the form. In order to actually see the form, I need to hit the refresh button. Any ideas?

I tested both in a webkit browser and in FF and got the same result.
jbader
 
Posts: 520
Joined: Sun Sep 18, 2005 4:24 am
Location: Miami, FL

Next

Return to Announcements

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests