Delete database

Questions and Answers on installation, deployment, management, locking, tranasactions of Servoy Application Server

Delete database

Postby jdbruijn » Thu Aug 04, 2016 11:55 am

On the database settings page there is a 'delete database' button.
But this button is not enabled for me? What must I do to enable this button?
The only way I can now remove a database is by shutting down the server, edit the properties file and then restart the server.

Servoy 7.4.7 with PostgreSQL database
Jos de Bruijn
Welcome CCS
Servoy Certified Developer
Image
jdbruijn
 
Posts: 450
Joined: Sun Apr 11, 2010 6:34 pm

Re: Delete database

Postby Peter de Groot » Thu Aug 04, 2016 1:12 pm

Hi,

Did you uncheck the "Enabled" checkbox,
delete_database.png
delete_database.png (27.37 KiB) Viewed 1269 times


Regards,

Peter
Servoy 7.3.x || 7.4.x

NEM ENERGY BV
Peter de Groot
 
Posts: 207
Joined: Thu Jan 10, 2008 8:38 pm
Location: Not sure...

Re: Delete database

Postby jdbruijn » Thu Aug 04, 2016 1:32 pm

Yes I did uncheck that.
And I also changed the max connections to 0 and removed the clone setting.
Capture.JPG
Capture.JPG (43.84 KiB) Viewed 1265 times

But my database stays online and it does not show as not enabled as in your screenshot.
Jos de Bruijn
Welcome CCS
Servoy Certified Developer
Image
jdbruijn
 
Posts: 450
Joined: Sun Apr 11, 2010 6:34 pm

Re: Delete database

Postby ROCLASI » Fri Aug 05, 2016 5:30 am

Did you reboot Servoy server after you made those changes ?
Robert Ivens
ROCLASI Software Solutions / JBS Group, Partner
SAN Developer / Servoy Valued Professional / Servoy Certified Developer
Twitter: @roclasi / @servoyforge
--
ServoyForge - Building Open Source Software.
PostgreSQL - The world's most advanced open source database.
User avatar
ROCLASI
Servoy Expert
 
Posts: 5209
Joined: Thu Oct 02, 2003 9:49 am
Location: Netherlands/Belgium

Re: Delete database

Postby jdbruijn » Fri Aug 05, 2016 8:53 am

ROCLASI wrote:Did you reboot Servoy server after you made those changes ?

I was hoping I could do it without rebooting the server.
If a reboot is required then I could just edit the properties file to remove the old databases, so why include a delete button on the admin page??
Jos de Bruijn
Welcome CCS
Servoy Certified Developer
Image
jdbruijn
 
Posts: 450
Joined: Sun Apr 11, 2010 6:34 pm

Re: Delete database

Postby ROCLASI » Sat Aug 06, 2016 4:59 pm

Either case requires a reboot anyway. You can't add/remove connections without a reboot.
I suggest you file a feature request if you want it to behave differently.
Robert Ivens
ROCLASI Software Solutions / JBS Group, Partner
SAN Developer / Servoy Valued Professional / Servoy Certified Developer
Twitter: @roclasi / @servoyforge
--
ServoyForge - Building Open Source Software.
PostgreSQL - The world's most advanced open source database.
User avatar
ROCLASI
Servoy Expert
 
Posts: 5209
Joined: Thu Oct 02, 2003 9:49 am
Location: Netherlands/Belgium

Re: Delete database

Postby Bernd.N » Sun Aug 07, 2016 5:05 pm

The button <Delete Server> sounds also a bit scary.
In case you file a feature request, maybe you could also ask for renaming that button, like <Unlink Database Server> - at least that is how I currently understand that function :wink:
Bernd Korthaus
LinkedIn
Servoy 7.4.9 SC postgreSQL 9.4.11 Windows 10 Pro
User avatar
Bernd.N
 
Posts: 477
Joined: Mon Oct 21, 2013 5:57 pm
Location: Langenhorn, North Friesland, Germany

Re: Delete database

Postby Ruben79 » Thu Jun 01, 2017 3:23 pm

I'd like to kick this topic since I'm seeing some strange behaviour in 7.4.8 regarding this. The goal is to remove/unlink a db server from servoy-admin.
The db servers get POSTed as part of an automated script, but at some point we'd like to disable and eventually remove them from the server.
Steps:
  1. Delete server button is greyed out. Set the db server to disabled.
  2. After restart, server is disabled. Delete server button is enabled, hit the button. Server is gone from db server list.
  3. After another restart, db server is back again, in disabled state.

How is it possible to delete a db server without having to shutdown the server and edit the db connections in servoy.properties and starting the server again?
Ruben de Jong
Stb Software Development
SAN Partner

Stb Software Development - http://www.stb.nl
User avatar
Ruben79
 
Posts: 73
Joined: Wed Apr 18, 2007 12:43 pm


Return to Servoy Server

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests