Servoy 3.1 Beta 1 (Multi Developer Release)

Release notes for Servoy betas

Postby jim » Wed Nov 15, 2006 9:33 pm

Rob,

Will this fix be available for 3.0 as well?

Alternatively, how long until 3.1 is out of beta, and can be deployed in a production environment (that is, for our customers)?

Thank you!

Jim
jim
 
Posts: 270
Joined: Mon Jul 25, 2005 3:42 pm
Location: Maine

Postby Jan Blok » Wed Nov 15, 2006 9:53 pm

We expect to have Servoy 3.1 final this year.
Jan Blok
Servoy
Jan Blok
 
Posts: 2684
Joined: Mon Jun 23, 2003 11:15 am
Location: Amsterdam

Postby jim » Thu Nov 16, 2006 1:16 am

Jan,

That's great! So... just to clarify:

For every form with a defaultPageFormat, there is a line in servoy.properties that describes or points to the defaultPageFormat values?

Where are the actual custom page format values stored? In servoy.properties, or somewhere in the repository with a pointer to that place in servoy.properties? Or...?

Thanks for your patience with my questions...

Jim
jim
 
Posts: 270
Joined: Mon Jul 25, 2005 3:42 pm
Location: Maine

Postby Jan Blok » Thu Nov 16, 2006 11:43 am

For printing a form uses the pageformat from:
1) the form property defaultPageFormat
if not defined:
2) user defined one under File->pageformat or pageformat button in printpreview.

The user defined one is now also stored in the servoy.properties
Jan Blok
Servoy
Jan Blok
 
Posts: 2684
Joined: Mon Jun 23, 2003 11:15 am
Location: Amsterdam

Postby amason » Fri Nov 17, 2006 8:31 pm

Hi folks,

What are we supposed to name the multi dev server? It's not letting us use the dashes in multi-dev-server.
amason
 
Posts: 138
Joined: Mon Jan 16, 2006 12:12 am

Re: Servoy 3.1 Beta 1 (Multi Developer Release)

Postby rarbuthnot » Fri Nov 17, 2006 8:32 pm

For multi-dev you have to start an Servoy Server (called multi-dev-server), in the admin-page network settings, you have to fill in the external ip or dns name in the property called"servoy.multideveloper.address", this will enable the multi developer part. (after server restart)
When connecting with a developer on the repository database managed by that multi-dev-server you have to log in (user has to be admin-user on the multi-dev-server), if you now try to touch a repository object like a form you will be informed if someone else is working on that object.


I'm trying to test this out, and I've done the following, but still am not getting it to work.

i. Turned off 2waysockets and SSL in app server admin.
1. Created database named 'multi-dev-server' on my database server.
1a. Added IP address of database server to app server's servoy.multideveloper.address field.
2. Added database info to Servoy via Developer's DB Servers pref pane but was unable to use "-"s in the server name so had to name it "multidevserver" instead.
3. Tried it, but don't see anything special happening.
4. Deleted "multidevserver" connection from Developer's pref pane and used the app server add server functionality to add "multidevserver" (again, couldn't use dashes).
5. Tried again. Nothing.

Any clarification of Johan's steps would be helpful. Thanks.
rarbuthnot
 
Posts: 77
Joined: Tue May 02, 2006 8:18 pm
Location: chicago

Postby swingman » Sun Nov 19, 2006 1:09 pm

Hi, just an idea:

With the multideveloper functionality -- will it be possible to 'check out' and save back a method to via external text editor such as TextMate (and BBEdit and equivalents on Windows or Linux)?

Why (TextMate version)? TextMate is a very deceptive application. To me it looked like any other text editor -- until someone gave me a demo. It Allows you to write bundles containing shortcuts, menus, syntax colouring and run shell scripts.

A Servoy bundle for TextMate would by a killer -- and save lots of development time. It would also give Servoy a little visibility among the fast-growing user base of TextMate.

If the Servoy team adds the hooks for an eternal editor, I'm happy to write a TextMate bundle and share it with everyone.
Christian Batchelor
Certified Servoy Developer
Batchelor Associates Ltd, London, UK
http://www.batchelorassociates.co.uk

http://www.postgresql.org - The world's most advanced open source database.
User avatar
swingman
 
Posts: 1379
Joined: Wed Oct 01, 2003 10:20 am
Location: London

Postby IT2Be » Mon Nov 20, 2006 9:12 am

Hi Christian, it is possible with the upcoming Analyzer to edit a method.
I could discuss the checkout thing with the Servoy team so you will be able to do this in a save way.

BTW if the external editor is the way to go I would vote for SubEthaEdit.
Marcel J.G. Trapman (IT2BE)
SAN partner - Freelance Java and Servoy
Servoy Components - IT2BE Plug-ins and Beans for Servoy
ServoyForge - Open Source Components for Servoy
User avatar
IT2Be
Servoy Expert
 
Posts: 4766
Joined: Tue Oct 14, 2003 7:09 pm
Location: Germany

Postby swingman » Mon Nov 20, 2006 12:12 pm

Hi Marcel,

I am a great fan of SubEthaEdit too. I use it as a 'clipboard', to copy code between different computers instantly.

The strong side of TextMate is the automation, text expansion etc.
Just think how many times a day you need Utils.hasRecords, and have to scroll down to the bottom of the tree to select it...
In textmate you could type
uhr and hit tab
or u for Utils and get a popup menu...

The best thing is to make a generic hook via the unix terminal (and whatever they use on windows), so people can use whatever editor they like.
Christian Batchelor
Certified Servoy Developer
Batchelor Associates Ltd, London, UK
http://www.batchelorassociates.co.uk

http://www.postgresql.org - The world's most advanced open source database.
User avatar
swingman
 
Posts: 1379
Joined: Wed Oct 01, 2003 10:20 am
Location: London

Postby IT2Be » Mon Nov 20, 2006 12:16 pm

The best thing is to make a generic hook via the unix terminal (and whatever they use on windows), so people can use whatever editor they like.
hmm, I disagree. Imho the best thing is to make the editor so that it works best instead of using generic tools.
I can imagine future plans will solve this and by far in a nicer way than possible with a seperate editor.
Last edited by IT2Be on Mon Nov 20, 2006 8:17 pm, edited 1 time in total.
Marcel J.G. Trapman (IT2BE)
SAN partner - Freelance Java and Servoy
Servoy Components - IT2BE Plug-ins and Beans for Servoy
ServoyForge - Open Source Components for Servoy
User avatar
IT2Be
Servoy Expert
 
Posts: 4766
Joined: Tue Oct 14, 2003 7:09 pm
Location: Germany

Postby jcompagner » Mon Nov 20, 2006 12:52 pm

first multideveloper:

you need this:

One servoy application server started.
2 or more servoy developers.

all these instances need to point to the same database. So the application server and the developer must all have the same configuration for the repository connection. And the data connections should also be shared. (only then you get also the column changes that others do)

If you start the application server on a same machine you also want to start the developer. The developer services (the http service inside the developer see preferences) should be disabled. Because else they would clash with the application server.

The application server needs to fill in one thing: servoy.multideveloper.address and that is the dns or ip address of the Application server itself! Not the database server no from itself.
Disable ssl and 2 way socket (this will be improved in the next beta)
Add admin users for the developers, so that the developers can login.
then restart the application server once.

After this start the developers that also point to the same database repository as the application server. The developer should come up with a username/password question. You should be able to login with the admin users you just made.

thats it,
Johan Compagner
Servoy
User avatar
jcompagner
 
Posts: 8461
Joined: Tue May 27, 2003 7:26 pm
Location: The Internet

Postby monetteboy » Mon Nov 20, 2006 6:45 pm

Johan,

After reading your last post I went and turned off the http/data service in all the devs trying to connect. That did fix our problem and we now get the msg that a form is locked by another user.

Thanks for all the help!!!
monetteboy
 
Posts: 73
Joined: Mon Aug 30, 2004 10:47 pm
Location: USA

Postby swingman » Mon Nov 20, 2006 7:01 pm

:-0
Last edited by swingman on Mon Nov 20, 2006 8:26 pm, edited 1 time in total.
Christian Batchelor
Certified Servoy Developer
Batchelor Associates Ltd, London, UK
http://www.batchelorassociates.co.uk

http://www.postgresql.org - The world's most advanced open source database.
User avatar
swingman
 
Posts: 1379
Joined: Wed Oct 01, 2003 10:20 am
Location: London

Postby jcompagner » Mon Nov 20, 2006 7:03 pm

swingman:
look what happens when you do this in the code editor of servoy:
u[CTRL-SPACE]

then you see a popup telling utils.
if you select that one then you get

utils.

and then you get another popup now type has and you see that hasRecords will be selected. When you now press enter you get

utils.hasRecords(foundset/relatedFoundset)

with "foundset/relatedFoundset" selected so you can type what you want there.
Johan Compagner
Servoy
User avatar
jcompagner
 
Posts: 8461
Joined: Tue May 27, 2003 7:26 pm
Location: The Internet

Postby swingman » Mon Nov 20, 2006 8:38 pm

(Had to switch off Spotlight to get the Keyboard shortcut to work on my Mac).

That's really great Johan :-)

Just to be difficult, how do I evaluate somwthing new, without having to type it in?
Is there a way to click on field names etc to put them into evaluate?
Christian Batchelor
Certified Servoy Developer
Batchelor Associates Ltd, London, UK
http://www.batchelorassociates.co.uk

http://www.postgresql.org - The world's most advanced open source database.
User avatar
swingman
 
Posts: 1379
Joined: Wed Oct 01, 2003 10:20 am
Location: London

PreviousNext

Return to Latest Releases

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron