Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Discuss all feature requests you have for a new Servoy versions here. Make sure to be clear about what you want, provide an example and indicate how important the feature is for you

Re: Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Postby bender42 » Fri Jun 05, 2009 9:48 am

Hi Rob,

this is definitifly one of the best improvements.

Will check it out asap.

Do I need to change any methods concerning the old Jasper Plugin?
I already use the older plugin a lot and need to know if I can replace it without problems?

Thanks again, it really saved me a lot of work.

Oliver
OScomputing AG
Frankfurt - Germany
Java/Servoy/Database/Security/Cloud-Computing/Typo3
Servoy Alliance Network Developer
User avatar
bender42
 
Posts: 32
Joined: Wed May 05, 2004 11:39 pm

Re: Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Postby rgansevles » Fri Jun 05, 2009 3:11 pm

Oliver,

The plugin is backward compatible with v2x, except that the minimum requirements are now java 1.5 and Servoy 4.1.

if you call runReport() with a server_name, the report will be processed on the server as before and has to be designed with an sql query.
if you call runReport() with a foundSet, the report will be processed in the client and has to be designed with servoy data:

Code: Select all
plugins.jasperPluginRMI.runReport(foundset,'report.jrxml' ,false,'view',null, null)


Rob
Rob Gansevles
Servoy
User avatar
rgansevles
 
Posts: 1897
Joined: Wed Nov 15, 2006 6:17 pm
Location: Amersfoort, NL

Re: Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Postby ptalbot » Mon Jun 08, 2009 2:48 am

Hi Rob,

I had a first go at the new alpha version. Didn't get into too much convolute stuff with it but used a simple Report on a foundset with grouping on a field and access to fields of a relation.

Good news is that it's working great in developer and in smart client :D
Bad news is that it's not workinf at all in the web client :cry:

I got that Exception in the console when I launched the server from the .bat file and tried it:
Code: Select all
2009-06-07 20:45:04 org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve invoke
SEVERE: "Servlet.service()" pour la servlet servoy_webclient a généré une exception
javax.servlet.ServletException: L'exécution de la servlet a lancé une exception
        at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:313)
        at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
        at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:230)
        at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:175)
        at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:128)
        at org.apache.catalina.valves.ErrorReportValve.invoke(ErrorReportValve.java:104)
        at org.apache.catalina.valves.AccessLogValve.invoke(AccessLogValve.java:563)
        at org.apache.catalina.core.StandardEngineValve.invoke(StandardEngineValve.java:109)
        at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:261)
        at org.apache.coyote.http11.Http11NioProcessor.process(Http11NioProcessor.java:896)
        at org.apache.coyote.http11.Http11NioProtocol$Http11ConnectionHandler.process(Http11NioProtocol.java:705)
        at org.apache.tomcat.util.net.NioEndpoint$SocketProcessor.run(NioEndpoint.java:2049)
        at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.runTask(Unknown Source)
        at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.run(Unknown Source)
        at java.lang.Thread.run(Unknown Source)


It might be that, if I understand your new design correctly, the report being now run on the client side, this is fine when you are in a java client, but can't work in a browser.

For the web browser, I think that you will still have to run the report on the server and either do it "the old way" with SQL or send back a serialized foundset (or dataset, or tableModel): this part of going back and forth to the server will be the only possible way in a browser, I'm afraid.

Anyway, this is already a great improvement, and once the web client issue is fixed, you wil be very close to a usable solution, I'm sure.

Thanks again for you efforts on this one.
Keep up the good work!
Patrick Talbot
Freelance - Open Source - Servoy Valued Professional
http://www.servoy-stuff.net
https://www.servoyforge.net
--------------------------------------------
Servoy 5.2.16 / 6.0.9 / 6.1.6 / 7.3.1
All OSes / Java 5 & 6 & 7
User avatar
ptalbot
 
Posts: 1613
Joined: Wed Mar 11, 2009 5:13 am
Location: Montreal, QC

Re: Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Postby rgansevles » Mon Jun 08, 2009 8:53 am

Patrick,

With 'running in the client' I mean it runs where the Servoy client is running.
In the case of the smart client. this is the end-users' machine.
In the case of the webclient this is the webserver, we do not run any java code in the browser.

Rob
Rob Gansevles
Servoy
User avatar
rgansevles
 
Posts: 1897
Joined: Wed Nov 15, 2006 6:17 pm
Location: Amersfoort, NL

Re: Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Postby Kahuna » Mon Jun 08, 2009 12:35 pm

rgansevles wrote:Patrick,

With 'running in the client' I mean it runs where the Servoy client is running.
In the case of the smart client. this is the end-users' machine.
In the case of the webclient this is the webserver, we do not run any java code in the browser.

Rob


Does this mean it 'should' work on the WC too Rob?
(Servoy Version: 6.0.7 Win XP / 7 - SQL Server 2008 R2)
Ian Cordingley (Kahuna)
Kahuna
 
Posts: 1235
Joined: Thu Oct 26, 2006 1:39 am
Location: 1/2 NE UK 1/2 Olvera Spain

Re: Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Postby FranzFortney » Mon Jun 08, 2009 7:38 pm

Hi Rob,

Please answer the question of Kahuna because I am also very interested to know if it works on WC too.

Thanks in advance Rob.
Simulation pret
FranzFortney
 
Posts: 1
Joined: Mon Jun 08, 2009 7:12 pm

Re: Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Postby ptalbot » Mon Jun 08, 2009 7:59 pm

Hi Kahuna and Franz,

I think that you should give it a go too.
It's not that complicated to build a basic Report, copy the alpha version of the plugin in your /plugins folder and build a form to test it in developer, smart and web client.
This way you could add to the bug reports and maybe discover some hidden things too!

The more people testing this stuff, the more robust it will be, and all the interested developers around here should try contribute if they really want a full-proofed engine.
Patrick Talbot
Freelance - Open Source - Servoy Valued Professional
http://www.servoy-stuff.net
https://www.servoyforge.net
--------------------------------------------
Servoy 5.2.16 / 6.0.9 / 6.1.6 / 7.3.1
All OSes / Java 5 & 6 & 7
User avatar
ptalbot
 
Posts: 1613
Joined: Wed Mar 11, 2009 5:13 am
Location: Montreal, QC

Re: Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Postby rgansevles » Mon Jun 08, 2009 11:16 pm

Kahuna wrote:Does this mean it 'should' work on the WC too Rob?


Yes, if you use the "view" option, the report should be pushed automatically to the browser in WebClient.

Rob
Rob Gansevles
Servoy
User avatar
rgansevles
 
Posts: 1897
Joined: Wed Nov 15, 2006 6:17 pm
Location: Amersfoort, NL

Re: Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Postby rgansevles » Fri Jun 12, 2009 10:45 am

Patrick,

This error is also caused by the itext library version mismatch in the pdf_output plugin.
If you replace it with the one used by jasperreports (iText-2.1.0) the report also works in the web client.

We will fix this in next servoy release.

Rob
Rob Gansevles
Servoy
User avatar
rgansevles
 
Posts: 1897
Joined: Wed Nov 15, 2006 6:17 pm
Location: Amersfoort, NL

Re: Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Postby ptalbot » Fri Jun 12, 2009 2:40 pm

Cool, great news, I'll try it this evening.

Thanks Rob!
Patrick Talbot
Freelance - Open Source - Servoy Valued Professional
http://www.servoy-stuff.net
https://www.servoyforge.net
--------------------------------------------
Servoy 5.2.16 / 6.0.9 / 6.1.6 / 7.3.1
All OSes / Java 5 & 6 & 7
User avatar
ptalbot
 
Posts: 1613
Joined: Wed Mar 11, 2009 5:13 am
Location: Montreal, QC

Re: Mods to Jasper Plugin for Foundsets?

Postby ptalbot » Sun Jun 14, 2009 5:53 am

Hi Rob,

indeed it works with iText-2.1.0 in the web client (outputing pdf).
The model doesn't work anymore, but then, as I said earlier, it's no big deal as long as you can use a foundset.

Great work!
Patrick Talbot
Freelance - Open Source - Servoy Valued Professional
http://www.servoy-stuff.net
https://www.servoyforge.net
--------------------------------------------
Servoy 5.2.16 / 6.0.9 / 6.1.6 / 7.3.1
All OSes / Java 5 & 6 & 7
User avatar
ptalbot
 
Posts: 1613
Joined: Wed Mar 11, 2009 5:13 am
Location: Montreal, QC

Previous

Return to Discuss Feature Requests

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests